Sapota – čokoládová rostlina


V pohádce Dařbuján a Pandrhola jste mohli vidět, že na stromě rostou jitrnice. Viděli jste však už někdy, že by na stromě rostla čokoláda? Ne? Tak pojďte s námi, mi vás přesvědčíme o tom, že tomu tak ve skutečnosti opravdu je, čímž potěšíme všechny, kteří milují sladké.
strom Sapota
Pro sapotu existuje celá řada nejen vědeckých, ale také synonymních názvů. Tento strom, který pochází ze Střední Ameriky, mnohdy dorůstá výšky až 16 metrů.  Má dlouhé lesklé listy, ale zajímavý je především pro své plody ve tvaru koule o průměru asi 6 centimetrů. Toto lahodné ovoce je opravdu delikátní – jeho chuť totiž připomíná čokoládu. Jíst se dají, až když opravdu hodně vyzrají, ale pak si na nich můžete pochutnávat plnými douškami bez obav, že byste přibrali. Máte při tom pocit, že jíte čokoládu, po které se zkrátka netloustne. Navíc vám dodá nejen spoustu energie, ale také řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Že byste ho chtěli mít doma? To není vůbec žádný problém, vypěstovat si ho můžete klidně i vy sami třeba v obýváku, pokud nemáte skleník či zimní zahradu. Vsadíme se s vámi, že vám tento zázrak bude každý závidět.

Jak a kde sapotu pěstovat
Než si sapotu přinesete domů, měli byste jí předem určit místo, kam si jí zasadíte. Nejvhodnější místo pro tuto rostlinu bude směrem na jih, kde bude mít dostatek světla a tepla, ale dbejte na to, aby nebyla v blízkosti topení ani na přímém slunci, aby se nespálila.

Zasaďte ji do výživné půdy, třeba do zahradnického substrátu, ale nezapomeňte na hnojivo. Poté nepotřebuje nic zvláštního, jen pravidelné zalévání a občasné přihnojování.
plod Sapoty
Rostlinka kvete na jaře a v létě, a po odkvětu se vytvoří plody, které však dozrávají až 12 měsíců. Úrody se však dočkáte nejdříve za čtyři roky, ale stojí za to si počkat, neboť lahodná chuť čokoládových plodů je ničím nenahraditelná.

Sapota – čokoládová rostlina
3 (60%)4